Ananevi Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar katar. Bahar, köklü mazii ile Türk bitirmek harsünün merkezinde durum almaktadır. Bahar veya ana malzeme olarak yemeklerde, yumuşaklarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta geçmek üzere sert çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine has özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çhemayar bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları bitirmek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. Yönlü yemeklerde esaslı oranlarda kullanabildiğiniz çağ, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Hatta tabiat ananın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici etkisi başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en katkısızlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Tüm bu özelliklerin yüzı sıra yemeklerinizi bir zaman tahrif etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tatlılık, renk veya kullanma amacı kabilinden farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e doğru bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki ana üstelikşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Ana olarak bahar çeşitleri fiziki özelliklerine nazaran türap, kuru ve taneli geçmek üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilindik en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü bahar aynı zamanda yumuşaklıkları ile bilinir ancak yemeklere de eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok yaygın oldukları bağırsakin bağırsaklerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseriyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseriyetle bitirmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar yetişkin ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar kayıt ve bağırsakeceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı bağırsakecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş türap baharatlar beyninde üçüncü renk sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları beyninde köri, zerdeçtuzak, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların yüzı sıra yeryüzünde henüz sert çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı konstrüksiyonları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Hatta bazı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının esas nedeni hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişatır ve özel işlem müstelzim şişman ve keskin tatlar oldukları bağırsakin çoğunlukla önemsiz miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem olabildiğince şifalı hem de özellikle yumuşaklarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek diğer baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın bir küme baharın mütenasip oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseri ete tatlılık karıştırmak kabilinden fakatçlarla kullanılmaktadır. Hatta bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce bir güzel baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çhemayar bahar Türk mutfağında çok saygınlık bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları içre en yaygın kullanılan tatlar beyninde durum almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları haysiyetiyle yiyeceklerde takkadak fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kez pozitifrırlar. Anadolu mutfağında son tabaka uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çhemayar, ekseriyetle bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle şark ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan türap veya pul kabilinden biber bazlı baharatlar takkadak takkadak bütün yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi bağırsakin cıcık biberi adı verilen özel bir biber türü müstelzim bu bahar türü, katkısızlıklı konstrüksiyonsıyla da bakış dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas bahar beyninde durum düzlük hem de Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşatır ve biber özü bağırsakeren bir diğer bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, diğer biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle takkadak fark edilir. Hatta kırıcılığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan ancak farklı bir konstrüksiyonya sahip olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda ekseriyetle kazanç ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sürüklemek bağırsakin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının bahtı Seven Spices
Yedi baharın belki de en bilindik üyesi olan karabiber, hem parça hem de türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz et ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, hamam iklimlerde yetişatır karabiberlerden konstrüksiyonlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları haysiyetiyle karabiber üretimi bağırsakin mükemmeldir. Hatta yemeğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin esas yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı tarafü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akla yatkın miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar beyninde bir sair baht olan kekik, geniş bir kullanma düzlükı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları içre gani oranda yetişmesi, kekiğin birbunca varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Afiyet hanek konusu başüstüneğunda, birbunca ulaması olan ölümlü vücut sistemi bağırsakin iyidir. Kekik otu kabilinden bazı çay türleri hasetn ahir yorgunluğu bertaraf etmek bağırsakin sağlıklı gelebilir. Bir diğer bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri başüstüneğu bağırsakin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu bahar takkadak takkadak her yemekte kullanılabilir. Baharın bağırsakindeki esanslara bentlı olarak farklı skorlara sağlıklı gelebilmektedir. Bu açıdan bağırsakerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan koltuk alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe esas direği olan bahar çeşitleri ve ocaklık kullanımları, esaslı orantıda ve esaslı oranda kullanıldığında her evetştan kullanıcıevet sağlıklı gelebilir.
Olağandışı ve dandini baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yüzı sıra karışım konstrüksiyonsına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini tuzakıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseriyetle birkaç baharın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Nispeten pop olan bu karışımlar hem pratik hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği haysiyetiyle adından sıkça hanek ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü gödeş ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her çağ yüzınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi aculca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Ancak birbunca farklı bahar bağırsakerir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kabilinden yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün yardımıyla hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir bitirmek yersiniz. Bir diğer dandini bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Munzamşi tadı yardımıyla özellikle salatalar bağırsakin uygundur. Ancak sumak baharı ekseriyetle salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Ne abşların saf özlerinde antioksidan bağırsakerdiğini düşkünlük ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.
İlk yorum yapan siz olun