Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve sessiz bir konstrüksiyonda olmalı, kıvrak bir aromaya ve kararlı yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en dikkat etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tekmil hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve kucakime amade bürümek kucakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada kucakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde kucakiliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet uygun ve kucakilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken başka bir eş bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve asla kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğfiilimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğfiiltirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, kucakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en güzel porte bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız öz averaj 6 kamer içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine müesses bu tertibat sıcaklıktan müstakil olmadığı kucakin belirli bir çağ içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca zait hararet bileğfiilimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti peylemek kucakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en güzel alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
İlk yorum yapan siz olun