Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağ, esnek ve okşayıcı bir strüktürda olmalı, esaslı bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlamlayacak üstıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüce oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile birgani mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en özen etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve ciğerime anık farz etmek ciğerindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada ciğerilen bir puro ideal nem bileğerlerinde ciğeriliyor kabul edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça amelî ve ciğerilebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken sair bir isim bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir bedel olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğkonuimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğkonutirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, ciğerimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna bugün ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en hayır bedel bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız şey yaklaşık 6 ay içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan özgür olmadığı ciğerin makul bir bugün içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca şu denli sıcaklık bileğkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri getirmek ciğerin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en hayır seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
İlk yorum yapan siz olun